Leg, Udvikling og Nærvær (LUN)
Vi bruger principperne fra LUN i de daglige aktiviteter med børnene her på skolen.
Grundlæggende handler det om at skabe endnu bedre rammer for børnenes følelsesmæssige og sociale udvikling. Gennem planlagte aktiviteter og leg skal børnene opleve at det er sjovt at være sammen, at de hver især er betydningsfulde, og at de er en del af et fællesskab indenfor nogle trygge og forudsigelige rammer. Børn udvikler sig i samspillet med de voksne men leg med andre børn er lige så vigtig.
Legene er voksenstyrede og strukturerede i legegrupper, der har til formål at forstærke børns indre ligevægt, følelsesmæssige trivsel og sociale færdigheder.
Det er i høj grad en positiv indstillet tilgang, hvor man arbejder legende, anerkendende og opmuntrende med børnene. Man fremhæver alt det gode, og det der lykkes, og bruger ikke energi på negative ting. Vi rummer alle børnene i LUN-fællesskabet og bliver det svært, er det okay at man som barn observer, og trækker sig lidt. Man kan som deltager i LUN ikke gøre noget "forkert". I legene får børnene øje på hinanden på en anden måde, er i trygge, udviklende rammer, hjælper hinanden og opmuntrer hinanden hvis noget er vanskeligt, og så er det en måde at få øje på nye relationer, og styrke igangværende venskaber.
Lidt ekstra information
LUN tager teoretisk afsæt i neuroaffektiv udviklingspsykologi og viden om børns sensemotoriske udvikling. Metoderne er inspireret af "Theraplay".
Theraplay er en relationsbaseret legeterapi, der er udviklet til at skabe tilknytning selvkontrol, selvværd og tillid samt glæde og engagement, således at barnet rustes til at kunne begå sig i mere aldersvarende sammenhænge i dagtilbud og skole, barn og barn imellem. Metoden bliver brugt til børn med sociale, følelses-, udviklings- og adfærdsmæssige vanskeligheder. Theraplay fokuserer på barnets følelsesmæssige udviklingsniveau. Målet er at skabe tilknytning som forudsætning for barnets udvikling.
Metoden bygger på erfaring om, at sproget ikke altid slår til i samspillet med følelsesmæssigt sårbare børn, og børn der af forskellige årsager endnu ikke har udviklet evnen til mentalisering (evne til at føle klart og tænke klart. For eksempel at barnet bliver overvældet af følelserne, eller er svær at få kontakt med via dialog). Legeaktiviteterne er rettet mod barnets sanseoplevelser, som grundlag for følelsesmæssig udvikling og senere evne til mentalisering. Alle børn bliver taget ved hånden for at udvikle sine potentialer bedst muligt uanset udfordringer hjemme og på skolen.